Антикорупционният фонд публикува протокол, който отразява случайния избор на Маргарита Немска

...
Антикорупционният фонд публикува протокол, който отразява случайния избор на Маргарита Немска
Коментари Харесай

Съдия, сочена за близка до Мартин Божанов-Нотариуса, е гледала делото на съпругата му срещу МВР

Антикорупционният фонд публикува протокол, който отразява инцидентния избор на Маргарита Немска за арбитър - докладчик по секретно административно дело към Административен съд - София град.
Прочетете още
Според два самостоятелни източника, единият от Софийската градска прокуратура, протоколът е за систематизиране на инцидентен принцип на секретното дело на Гергана Божанова - брачна половинка на Мартин Божанов-Нотариуса, което тя завежда поради отнетия ѝ достъп до класифицирана информация.

Отнемането на достъпа е станало причина за освобождението ѝ от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " - Министерство на вътрешните работи. Делото е разпределено на арбитър Маргарита Немска, която се произнася в интерес на Божанова. Решението ѝ е доказано и от Върховния административен съд, написа dnevnik.bg

По паралелно течащо друго дело за противозаконното уволняване на Божанова АССГ и Върховен административен съд също се произнасят в нейна изгода, като регистрират, че от Министерство на вътрешните работи не са спазили законовата процедура да ѝ предложат първо друга служба, която не изисква достъп до класифицирана информация. След като печели делата, Гергана Божанова е възобновена на работа в ГДБОП, където работи и все още, само че е в отпуск по майчинство.

Съдия Маргарита Немска е някогашен зам. градски прокурор на София. Тя е брачна половинка на някогашния чиновник на Министерство на вътрешните работи и ДАНС юрист Емил Писков, който беше осветлен като съучастник на Мартин Божанов-Нотариуса в следствието на АКФ " Списък за бърз надзор ".

Предвид секретността на делото документалното потвърждаване на информацията с безспорна сигурност от страна на АКФ е невероятно, оповестяват от организацията.

Според източника на АКФ от СГП обаче събитието, че Маргарита Немска се е произнесла в интерес на брачната половинка на Божанов по делото за отнетия достъп до класифицирана информация, е известно на прокуратурата от изпратена ѝ подробна информация от ГДБОП, съдържаща голям брой данни за групата на Мартин Божанов.

По данни на АКФ Емил Писков, Маргарита Немска, Мартин Божанов и Гергана Божанова имат документирани две взаимни излизания и влизания през Граничен контролно-пропусквателен пункт на територията на страната през октомври и ноември 2020 година

" Тези близки фамилни връзки дружно с общия бизнес на Божанов и Писков би трябвало да са причина Немска да се води от делото на Божанова. Както следим постоянно в последно време по съдебно-прокурорските проблеми по мрежите за редом правораздаване на Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса, към тях непрестанно излизат преплитащи се близки фамилни, бизнес и колегиални връзки, които за участниците в тях обаче не са нищо неправилно и не могат да повлияят на безпристрастното решение на преписките и делата ", разяснява Николай Стайков от АКФ.

Според декларацията за имуществено положение на арбитър Немска и обява от bird.bg, през 2022 година тя и брачният партньор ѝ Емил Писков са купили апартамент в Барселона на стойност съвсем един милион лв.. Справка от испанския заможен указател и инспекция на АКФ на място са посочили, че парцелът се намира в централната градска част в първокласна жилищна постройка и все още се употребява.

Според декларацията за имуществено положение на арбитър Немска и обява от bird.bg, през 2022 година тя и брачният партньор ѝ Емил Писков са купили апартамент в Барселона на стойност съвсем един милион лв.

Темата за имущественото положение на фамилията на Писков и Немска е забавна с оглед проучване сходството сред добитото от тях имущество и законните им приходи, изключително поради данните за активността на Писков като съучастник на Мартин Нотариуса, показват от АКФ.

" Личността на другата брачна половинка от дуото Божанов - Писков е също любопитна. И до ден сегашен Министерство на вътрешните работи не е дало съществено пояснение по какъв начин Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като проверяващ служител на реда в ГДБОП, какви инспекции са осъществявани преди назначението ѝ и с какви резултати са завършили. Настоящият шеф на ГДБОП Явор Серафимов изясни само, че едвам след назначението ѝ се установило разминаване сред предоставените от нея данни за имотното ѝ положение и действителното състояние, и била освободена ", разяснява Николай Стайков.

Официално пресцентърът на Министерство на вътрешните работи удостоверява пред " Свободна Европа ", че ръководителят на ГДБОП по времето на осъществяване на този конкурс, Любомир Янев, в предишното е " осъществявал контакт " с Мартин Божанов-Нотариуса, с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна инспекция по този мотив.

" Цялата история демонстрира образно множеството " реализирани контакти " сред магистрати, чиновници на Министерство на вътрешните работи и престъпни детайли, които остават без съответно изясняване. Вероятно тъй като това би трябвало да бъде сторено от същите тези хора в същите тези институции, които са впримчени в " контактите ", разяснява Бойко Станкушев, шеф на АКФ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР